petak, 25. srpnja 2014.

VEZIRSKI LOKUM

VEZIRSKI LOKUM


Sastojci:

Kora:
4 jaja
1 čaša šećera (200 ml)
1 čaša brašna
pola praška za pecivo
Fil:
2,5 čaše mlijeka
3 supene kašike brašna
1 kašika nišeste
5 kašika šećera
2 kašike kokosovog brašna
I još
čaša mlijeka, za kvasiti lokume

čaša kokosovog brašna, za valjati lokume



  1.  Napraviti kremu od sastojaka za fil, jer se krema treba ohladiti.
  2. U mlijeko razmutiti brašno, nišestu i šećer.
  3. Staviti na vatru, konstantno miješajući da se ne ugrudva.
  4. Kad se krema zgusne, ostaviti da se potpuno ohladi.
  5. U medjuvremenu od sastojaka za koru napraviti smjesu i izliti je u veću tepsiju sa pek papirom i peći na laganoj temperaturi… skoro sušiti.
  6. Kad je kora gotova, ostaviti da se malo ohladi pa je izrezati (u tepsiji) na pravougaonike dužine 6 do 7 cm, širine 4 do 5 cm.
  7. Svaki pravougaonik odvojiti od tepsije, pa ga lagano izrezati na dvije polovine (kao kad se reže kora za tortu na dva dijela).
  8. Svaku polovinu premazati kremom i rolati (kao rolat).
  9. Male rolatiće djelimično umakati u mlijeko (u kojem je dodano 3 kašike sećera) i valjati u kokos.
  10. Po vrhu gotovih lokuma se može posuti mljeveni orah, a po orahu med.
  11. Rezultat je prekrasna delicija, i vrijedi truda :). Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar