"IMAM BAILDI "
Nakon visednevnog odsustva na Osmanskom bojistu , vratio se Imam kuci . Kaduna spremila "maksuz jelo " za Imama. Kad je Imam probao jelo , on se baildisao :) . Po tome je jelo dobilo ime . ( narodna predanja ) .
SASTOJCI:
5 patlidžana
1 glavica luka
1 češnja bijelog luka
3 tikvice
3 paradajza
1/2 kg mljevenog mesa
ulje
svježi peršun
so, biber
slatka pavlaka
PRIPREMA:
Uklonite repove patlidžana, prepolovite ih, unutrašnjost narežite, posolite i ostavite da stoji oko sat vremena. Sitno sjeckani luk pržite na ulju dok ne postane staklast, dodajte meso i zacine i dinstajte dok meso ne bude skoro prženo.
Operite patlidžane od soli, posušite i pržite na vrelom ulju 2 minute. Izvadite ih na kuhinjski papir kako biste otklonili višak masnoće. Poredajte polovine u okruglu tepsiju tako da kora bude s donje strane.
Sredinu lagano udubite viljuškom i na njih kašikom vadite mljeveno meso. Rasporedite ravnomjerno u svih 10 polovina. U drugoj posudi pomiješajte sjeckani paradajz, tikvicu, peršun i bijeli luk, malo posolite i pobiberite i time punite šupljine između patlidžana.
Pecite oko 30 minuta u blago pokrivenoj tepsiji, nakon čega treba skinuti foliju i pustiti da sve porumeni. Na kraju polijte slatkom pavlakom i još 2-3 minute vratite u rernu.
Nema komentara:
Objavi komentar