subota, 26. srpnja 2014.

SARAJEVSKA BAKLAVA

BAKLAVA NA SARAJEVSKI NACIN



Baklava je poslastica turskog porijekla , koja zauzima znacajno mjesto u bosanskoj gastronomiji . 
Priprema se na vise razlicitih nacina , s dodatcima razlicitih namirnica kao sto su griz , jogurt , grozdjice , suhe sljive i sl..

S obzirom da je ostalo par dana do Bajrama donosimo vam par recepata kako mozete  pripremiti baklavu . 

RECEPT :

1 kg oraha
1 kg tankih jufki
0,5 kg maslaca
1,25 kg secera
2 limuna

PRIPREMA :

Otopiti maslac na ringli tako da cvrci , slagati 5 jufki a svaku namazati maslacem . Na petu koru koja je namazana puterom staviti orahe .

Na vrhu se stave dvije preostale kore , takode namazane puterom . Isecjeci baklavu dijagonalno i staviti je u zagrijanu rernu na 200 stepeni  , 10 minuta . Nakon toga izvadititi je i preliti ostatkom istopljenog maslaca kako mi dobila zlatnozutu boju .
Nakon toga slijedi susenje baklave 2 h na 100 stepeni .

AGDA 

Istresti 1,25 kg secera u serpu , preliti vodom tek toliko da je potopi i pustiti da provri ....Agda je gotova onda kada s kasike spada kao med ..Kad se skine s ringle staviti limun izrezan na kriske u agdu i pustiti 15 minuta da stoji u agdi .Potom izvaditi limun ...njegova funkcija je u tome da sprijeci kristalizaciju secera . 

Baklavu je najbolje napraviti dan ili dva prije Bajrama pa je zaliti noc prije .

PRIJATNO




Nema komentara:

Objavi komentar