subota, 26. srpnja 2014.

BADEM BAKLAVA

BADEM BAKLAVA


Sastojci:

  • 1 pakovanje jufki za baklavu
  • 6 jaja
  • 550 gr šećera
  • 250 gr mljevenih badema
  • 1 pakovanje maslaca
  • 1 kašikica vanilin šećera
  • 200 ml vode


  1. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa ih umutiti sa šećerom (6 kašika).
  2. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, pa ih sa 250 gr badema kašikom umiješati u umućene žumanjke.
  3. U tepsiju premazanu uljem staviti 2 sloja jufke, zatim gornji sloj premazati istopljenim maslacem, dodati jedan dio fila od badema, prekriti jufkom, premazati je maslacem, staviti drugu jufku, premazati je maslacem i filom, pa postupak nastaviti do isteka materijala.
  4. Baklavu izrezati, prekriti papirom za pečenje i peći 80 minuta na 200 °C.
  5. U međuvremenu napraviti agdu: 200 ml vode prokuhati sa 1 kašikicom vanilin šećera i 500 gr sitnog šećera.
  6. Kada se ispeče, baklavu preliti agdom i ostaviti da se ohladi.


Nema komentara:

Objavi komentar