Turski specijalitet : Gozleme
Tijesto:
- brašno
- sol
- šećer
- kvasac
- voda
- Pomiješajte vodu, kvasac i šećer pa pustite da kvasac odstoji 10-tak minuta.
U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte odstajali kvasac i vodu prema potrebi da zamijesite glatko tijesto.Tijesto podijelite na nekoliko dijelova, umotajte ih u prozirnu foliju i ostavite da tako odstoji 15 minuta.
Dok ste tijesto ostavili da odstoji, pripremite nadjeve po vašoj želji. - Nadjevi:
- špinat
- feta sir
- svježi sir
- kiselo vrhnje
- češnjak
- sol
- papar
- peršin
Prvi nadjev: pripremite špinat - ukoliko koristite smrznuti špinat otopite ga na malo ulja pa dodajte češnjak, sol i papar. Na kraju u špinat dodajte i feta sir narezan na manje komadiće. Dobro izmješajte i prvi nadjev je spreman za punjenje.
Drugi nadjev: pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, peršin, sol i papar.
Prijedlog drugih nadjeva:
Kad je tijesto odmorilo i nadjevi su spremni, radimo gozleme:
- nadjev od mljevenog mesa: na ulju popržite luk, dodajte mljeveno meso, dodajte začine (sol, vegeta, papar, crvena paprika) - u biti se radi o umaku od mljevenog mesa samo mislim da bi bilo dobro da za ovo punjenje napravite nešto gušći umak.. moj recept za taj umak možete vidjetiovdje
- nadjev od povrća po vašoj želji (punjenje slično onome koje spremate uz tortilje)
- slatki nadjevi: primjerice od nutelle
- nadjev kakav spremate za pogaču sa sirom: kod mene je to slatki nadjev od svježeg sira, jednog jajeta i šećera koji mi je jako fini pa i tu kombinaciju planiram probati
- nadjev od piletine: možete kombinirati i sir s piletinom, možete premazati razvaljano tijesto sirom pa onda gore staviti piletinu poprženu na ulju i narezanu na male komadiće s komadićima gauda sira
- nadjev od krumpira: skuhajte krumpir i napravite pire pa dodajte začine po želji, možete ubaciti i meso ili povrće, kako vam najbolje odgovara
Kad je tijesto odmorilo i nadjevi su spremni, radimo gozleme:
- uzmite prvi dio tijesta, maknite prozirnu foliju i tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi
- na polovicu tijesta stavite pripremljeni nadjev po želji
- dio tijesta na koji niste stavili nadjev preklopite preko ovog s nadjevom i dobro prstima zatvorite krajeve da vam ne bi curio nadjev - nakon preklapanja morate dobiti oblik polumjeseca
- postupak valjanja i punjenja ponavljate sa svim dijelovima tijesta
- pripremljene gozleme pecite na ugrijanoj tavi na malo ulja i to svaku stranu gozlema svega 2-3 minute .
Nema komentara:
Objavi komentar