subota, 26. srpnja 2014.

Turski specijalitet - Gozleme

Turski specijalitet : Gozleme


Tijesto:

  • brašno
  • sol
  • šećer
  • kvasac
  • voda

  • Pomiješajte vodu, kvasac i šećer pa pustite da kvasac odstoji 10-tak minuta.
    U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte odstajali kvasac i vodu prema potrebi da zamijesite glatko tijesto.Tijesto podijelite na nekoliko dijelova, umotajte ih u prozirnu foliju i ostavite da tako odstoji 15 minuta.
    Dok ste tijesto ostavili da odstoji, pripremite nadjeve po vašoj želji.
  • Nadjevi:

    • špinat
    • feta sir
    • svježi sir
    • kiselo vrhnje
    • češnjak
    • sol
    • papar
    • peršin

    Prvi nadjev: pripremite špinat - ukoliko koristite smrznuti špinat otopite ga na malo ulja pa dodajte češnjak, sol i papar. Na kraju u špinat dodajte i feta sir narezan na manje komadiće. Dobro izmješajte i prvi nadjev je spreman za punjenje.

Drugi nadjev: pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, peršin, sol i papar.

Prijedlog drugih nadjeva:

  • nadjev od mljevenog mesa: na ulju popržite luk, dodajte mljeveno meso, dodajte začine (sol, vegeta, papar, crvena paprika) - u biti se radi o umaku od mljevenog mesa samo mislim da bi bilo dobro da za ovo punjenje napravite nešto gušći umak.. moj recept za taj umak možete vidjetiovdje
  • nadjev od povrća po vašoj želji (punjenje slično onome koje spremate uz tortilje)
  • slatki nadjevi: primjerice od nutelle
  • nadjev kakav spremate za pogaču sa sirom: kod mene je to slatki nadjev od svježeg sira, jednog jajeta i šećera koji mi je jako fini pa i tu kombinaciju planiram probati
  • nadjev od piletine: možete kombinirati i sir s piletinom, možete premazati razvaljano tijesto sirom pa onda gore staviti piletinu poprženu na ulju i narezanu na male komadiće s komadićima gauda sira
  • nadjev od krumpira: skuhajte krumpir i napravite pire pa dodajte začine po želji, možete ubaciti i meso ili povrće, kako vam najbolje odgovara

Kad je tijesto odmorilo i nadjevi su spremni, radimo gozleme:

  • uzmite prvi dio tijesta, maknite prozirnu foliju i tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi
  • na polovicu tijesta stavite pripremljeni nadjev po želji

  • dio tijesta na koji niste stavili nadjev preklopite preko ovog s nadjevom i dobro prstima zatvorite krajeve da vam ne bi curio nadjev - nakon preklapanja morate dobiti oblik polumjeseca
  • postupak valjanja i punjenja ponavljate sa svim dijelovima tijesta

  • pripremljene gozleme pecite na ugrijanoj tavi na malo ulja i to svaku stranu gozlema svega 2-3 minute .


Nema komentara:

Objavi komentar